Babeczki cytrynowe z czekoladą

 

Babeczki cytrynowe, z zewnątrz chrupiące, wewnątrz niesamowicie delikatne i puszyste, nie za suche, jak dla mnie idealne! Wierzch każdej zdobi gorzka czekolada. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub jako szybki deser do kawy ; )


Lubisz to?

 

Składniki na 12 sztuk:

200 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

1 duże jajko

100 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100 ml mleka

100 g masła rozpuszczonego

sok z 1 cytryny

50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej


Suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre: jajko, mleko, masło, sok z cytryny i połączyć zawartości obu misek, mieszając łyżką do połączenia się składników (nie za długo).

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami i nakładać do każdego otworu ciasto do 2/3 wysokości.

Wierzch każdej babeczki posypać gorzką czekoladą.

Piec w 190oC ok 20-22 minuty (do złotego koloru).

Smacznego!


Comments are closed.