Babeczki cappuccino
Filiżankę kawy z rana?
Zapraszam do pieczarki mySi!
Filiżanka to wilgotne waniliowe, babkowe ciasto, uszko (uchwyt) od filiżanki to precelek obtoczony w lukrze, kawa to czekoladowy serek homogenizowany, wierzch zdobi bita śmietana posypana delikatnie ciemnym kakao.
Zapewniam Was, że takie babeczki zrobią furorę na Twoim stole!
Miłego dnia
Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi małymi zmianami)
Składniki na ciasto:
125 g masła, miękkiego
1/3 szklanki cukru (można dać więcej, 1/2), najlepiej drobnego
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka (1/2 szklanki)
Do dekoracji:
precelki chrupkie, 12 sztuk
lukier z cukru pudru i wody lub roztopiona biała czekolada do
pokrycia precelków
serek danio waniliowy 140 g + 100 g mlecznej czekolady
bita śmietana (gotowa lub własna z ubitej 250 ml śmietany
kremówki 30%), można utrwalić żelatyną jeśli babeczki mają dłużej
postać
kakao do posypania po wierzchu
Oraz:
forma na muffiny wyłożona papilotkami
12 papilotek o pojemności 125 ml
Przygotowanie:
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
W oddzielnej misce utrzeć masło (miękkie!) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę (około 8 minut lub dłużej jeśli jest potrzeba). Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając po każdym dodanym jajku. Gdyby masa zaczynała się ważyć, można dodać 1-2 łyżki mieszanki z mąki.
Całą mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać łyżką (już nie miksować). Następnie wlać mleko i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 – 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie przygotować precelki.
Dekoracja:
Precelki położyć na talerzyku i polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Lukier robimy mieszając kilka łyżek cukru pudru z odrobiną wody. Zostawić do zastygnięcia lukru lub czekolady.
W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie z boku. Następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki. W rozcięcie z boku włożyć precelka a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę serka czekoladowego, masę może się lekko rozpłynąć na boki.
Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao. Podawać z małą łyżeczką na małym talerzyku od filiżanki espresso.
Smacznego!