Babeczki cappuccino

 

Filiżankę kawy z rana?

Zapraszam do pieczarki mySi!

Filiżanka to wilgotne waniliowe, babkowe ciasto, uszko (uchwyt) od filiżanki to precelek obtoczony w lukrze, kawa to czekoladowy serek homogenizowany, wierzch zdobi bita śmietana posypana delikatnie ciemnym kakao.

Zapewniam Was, że takie babeczki zrobią furorę na Twoim stole!

Miłego dnia :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi małymi zmianami)

 

Składniki na ciasto: 

125 g masła, miękkiego

1/3 szklanki cukru (można dać więcej, 1/2), najlepiej drobnego

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jajka

185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml mleka (1/2 szklanki)


Do dekoracji: 

precelki chrupkie, 12 sztuk

lukier z cukru pudru i wody lub roztopiona biała czekolada do

pokrycia precelków

serek danio waniliowy 140 g + 100 g mlecznej czekolady

bita śmietana (gotowa lub własna z ubitej 250 ml śmietany

kremówki 30%), można utrwalić żelatyną jeśli babeczki mają dłużej

postać

kakao do posypania po wierzchu

 

Oraz:

forma na muffiny wyłożona papilotkami

12 papilotek o pojemności 125 ml



Przygotowanie:
Babeczki: 

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.

W oddzielnej misce utrzeć masło (miękkie!) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę (około 8 minut lub dłużej jeśli jest potrzeba). Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając po każdym dodanym jajku. Gdyby masa zaczynała się ważyć, można dodać 1-2 łyżki mieszanki z mąki.

Całą mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać łyżką (już nie miksować). Następnie wlać mleko i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.

Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 – 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie przygotować precelki.

Dekoracja:

Precelki położyć na talerzyku i polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Lukier robimy mieszając kilka łyżek cukru pudru z odrobiną wody. Zostawić do zastygnięcia lukru lub czekolady.

W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie z boku. Następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki. W rozcięcie z boku włożyć precelka a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę serka czekoladowego, masę może się lekko rozpłynąć na boki.

Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao. Podawać z małą łyżeczką na małym talerzyku od filiżanki espresso. 

Smacznego!



Comments are closed.