Ale była zabawa przy kolejnych babeczkach, które dostałam do upieczenia i wypróbowania od firmy Gellwe :)

Delikatne, czekoladowe, puszyste ciasto, pokryte jagodowym kremem, posypane czekoladowymi kamykami z toru wyścigowego ;-)

To wspaniały pomysł na spędzenie słodkiego popołudnia, w kuchni z dziećmi. 

Polecam!


Składniki do wypieku babeczek:

2 jajka

100 ml oleju (ok. 10 łyżek)

75 ml wody (ok. 8 łyżek)

Składniki do sporządzenia kremu:

150 ml bardzo zimnego mleka z lodówki (trochę więcej niż ? szklanki)

Sposób przygotowania babeczek:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na blasze do pieczenia ustawić 20 papierowych foremek.

2. Mieszankę do pieczenia babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i wodę, a następnie wymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Przygotowane ciasto przełożyć równomiernie do ustawionych na blasze foremek (po ok. 1 łyżce, do 2/3 wysokości foremek) i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika.

4. Piec babeczki na środkowym poziomie piekarnika 16-18 minut (bez termoobiegu!).

5. Po upieczeniu babeczek wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Sposób przygotowania kremu:

1. Do wysokiego naczynia wlać 150 ml mocno schłodzonego mleka z lodówki, a następnie wsypać zawartość saszetki z mieszanką do kremu.

2. Przy pomocy miksera ubijać na najwyższych obrotach przez 2-3 min. do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Babeczki udekorować kremem i posypać wg uznania posypką.

Smacznego!

Praktyczne porady:

1. Babeczki pieczemy bez termoobiegu, wtedy będą miały piękne, regularne kształty.

2. Podczas, gdy babeczki będą się piekły, a potem stygły. TWOJE DZIECKO MOŻE KOLOROWAĆ MALOWANKĘ lub bawić się naklejkami. To wszystko znajdziesz w kartoniku. 

3. Jeśli nie masz w domu tuby do kremów, wystarczy wziąć woreczek foliowy,włożyć krem do środka i uciąć końcówkę nożyczkami. Dekoracja kremem zależy tylko od pomysłu Twojego dziecka.

4. Babeczki są idealne na każdą okazję, zwłaszcza na Kinder Bal.??

 

?