Aromatyczny chleb pszenny
Kiedy słodko śpisz, Twój chleb rośnie w kuchni ; )
Jestem wielką fanką świeżego pieczywa, znaleziony przepis z blogu Smaki i Aromaty postanowiłam zredukować do 1/3 porcji składników i upiekłam mały chlebek w keksówce o długości 20 cm.
Chlebek jest bardyo aromatyczny, ziołowy, zdrowy dzięki dodatkowi otrębów i ziaren słonecznika, ma chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Przepis godny wypróbowania!
Bardzo lubię tego typu przepisy – wieczorem ugniatam ciasto, odstawiam na całą noc na blat w kuchni, pięknie wyrasta przez noc, kiedy ja słodko śpię, a gdy się obudzę szybko wkładam gotową masę do keksówki, potem do piekarnika i na śniadanie jak znalazł ; )
Autorka przepisu: Kass (cytuję cały przepis w całości)
Składniki na 2 bochenki: (ja użyłam 1/3 składników)
750g maki pszennej chlebowej
ok 550-650g wody
2 łyżeczki soli morskiej
4 łyżki otrębów żytnich
1/3 szkl ziaren słonecznika
2 łyżki czarnuszki (zamiast tego dałam siemię lniane)
1 łyżka rozmarynu suszonego (zamiast tego dałam oregano i bazylię)
1 łyżeczka cukru
10g świeżych drożdży