Aromatyczne ciasto z jabłkami
Bardzo proste, szybkie, aromatyczne ciasto z dodatkiem jabłek i korzennych przypraw. Idealne do popołudniowej kawy.
Zapraszam na kawałek
Mój przepis.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 – 4 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
8 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki soku z cytryny
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić na 30 minut. W innej misce wymieszać resztę składników (oprócz kakao), połączyć dokładnie z jabłkami i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki.
Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Do blaszki dawać raz jasną część ciasta raz ciemną.
Piec w 180oC przez 40 – 45 minut.
Wystudzić w formie.
Smacznego.