Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

 ?Tłusty Czwartek to jedyny dzień w roku kiedy możemy sobie pojeść naprawdę tłusto, nazywany również dniem zapustnym i wedle tradycji objadanie się jest dozwolone, więc dlatego tego nie wykorzystać?! :) 

Dzisiaj zapraszam Was na amerykańskie pączki z dziurką – donuts?y :) bez nadzienia, posypane z góry cukrem pudrem lub polukrowane i udekorowane kolorowymi posypkami.

Jeden z przesądów mówi, że jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się powodziło. 

Smacznego dnia ; )

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na 35 – 40 sztuk (zrobiłam z połowy składników)

5 szklanek mąki pszennej

2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych

2 duże jajka

1,5 szklanki letniego mleka

1/4 szklanki letniej wody

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

pół łyżeczki soli

1/3 szklanki masła, roztopionego

2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii

Ponadto:

olej do smażenia

cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)

słodka posypka (opcjonalnie)

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). 

Cukier puder utrzeć z mlekiem do gładkości (grzbietem dużej łyżki lub mikserem). Gęstość lukru regulować przez dodatek mleka lub cukru. Od razu ozdobić posypką.?

Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175oC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka

 

Cukier puder utrzeć z mlekiem do gładkości (grzbietem dużej łyżki lub mikserem). Gęstość lukru regulować przez dodatek mleka lub cukru. Od razu ozdobić posypką.

 

Smacznego!