Batoniki owsiane z leśnymi owocami
Coś zdrowego i słodkiego dla takiego słodkolubnego łasuchów jak ja. A może też Ci się podoba?
Szaleństwo leśnych owoców i dużej ilości kruszonki sprawiają, że każdy kawałek tej krajanki zbliża mnie do nieba! To taki prosty i zdrowy sposób na wykorzystanie leśnych owoców – u mnie malin, jeżyn, borówek i poziomek. Naprawdę pyszna krajanka – chrupiąca, nie za twarda, z dużą ilością owoców, które tworzą owocowe dopełnienie : -)
Polecam!
Autorka przepisu: Dorotus76 (z moją małą zmianą)
Składniki:
225 g mąki
200 g płatków owsianych
250 g masła (dałam 200 g masła + 1 duża łyżka jogurtu)
130 g drobnego cukru (caster sugar)
100 g orzechów pekan,posiekanych (dałam ziarna słonecznika)
300 g owoców leśnych ( u mnie borówki, jeżyny i maliny) – mogą być mrożone
3 łyżki bułki tartej
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, cukier; dodać masło (u mnie dodałam jeszcze jogurt), wyrobić - wszystko ma wyglądać jak kruszonka. Na koniec dodać posiekane pekany (lub słonecznik), wyrobić między palcami. Formę 25 x 17 cm ( u mnie nieco większa 22 x 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wcisnąć 2/3 kruszonki, przycisnąć do formy. Na to wysypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć owoce, posypać pozostałą częścią kruszonki.
Piec w temperaturze 190oCprzez około 40 – 45 minut. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Smacznego!