Babka trójkolorowa
Zapewniam, że to nie jest zwykła babka.
To ciasto jest rewelacyjne!
Szybkie, proste, a do tego wilgotne, puszyste, mięciutkie i pięknie prezentuje się na stole. To połączenie trzech smaków: waniliowego, kakaowego i cynamonowo – orzechowego.
Musicie koniecznie spróbować
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!
Źródło przepisu: Ola
Składniki:
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
200 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 torebka cukru waniliowego
50 g posiekanych orzechów włoskich
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do masła dodajemy cukier i ucieramy. Wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy nadal. Gdy masa jest już jednolita, delikatnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej cynamon i orzechy. Podłużną blaszkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy jasne ciasto, następnie dodajemy ciasto kakaowe i na koniec orzechowe. Wstawiamy do piekarnika do 170oC na około 50 minut. Studzimy w blaszce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego