Babka piernikowa
Bardzo smaczna, delikatna, mięciutka i wilgotna kakaowo – piernikowa babka. W czasie przygotowania ciasta odkładamy część masy kakaowej z której robimy polewę na babkę. Bardzo prosty i szybki przepis.
Składniki:
150 g masła
1 szklanka cukru
niepełne pól szklanki mleka
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 duże jajka lub 3 małe
2 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki powideł śliwkowych
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, gotować około 5 minut. Odlać 1/3 szklanki masy a resztę ostudzić.
Do wystudzonej masy dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.
Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać do formy gotową masę.
Piec w 180 stopniach Celsjusza około 1 godziny (do suchego patyczka).
Kiedy babka ostygnie polać pogrzaną odłożoną polewą kakaową.
Smacznego!