Babka piernikowa

babka piernikowa1 babka piernikowa2

babka piernikowa4

babka piernikowa3

Bardzo smaczna, delikatna, mięciutka i wilgotna kakaowo – piernikowa babka. W czasie przygotowania ciasta odkładamy część masy kakaowej z której robimy polewę na babkę. Bardzo prosty i szybki przepis.

 

Składniki:

150 g masła

1 szklanka cukru

niepełne pól szklanki mleka

2 szklanki mąki

4 łyżki kakao

2 duże jajka lub 3 małe

2 łyżeczki sody

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżki powideł śliwkowych

 

W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, gotować około 5 minut. Odlać 1/3 szklanki masy a resztę ostudzić.

Do wystudzonej masy dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.

Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać do formy gotową masę.

Piec w 180 stopniach Celsjusza około 1 godziny (do suchego patyczka).

Kiedy babka ostygnie polać pogrzaną odłożoną polewą kakaową.

Smacznego!

babka piernikowa5

babka piernikowa7

babka piernikowa6

forma1

Comments are closed.