babeczki z porzeczkami1

babeczki z porzeczkami2

babeczki z porzeczkami4

babeczki z porzeczkami31

Delikatne, puszyste, miękkie i wilgotne babeczki z czerwoną porzeczką, idealne połączenie słodkiego ciasta i lekko kwaskowatych owoców. Pyszne!

 

Składniki:

270 g mąki

100 g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

150 g jogurtu

2 roztrzepane jajka

100 g oleju słonecznikowego

1 szklanka czerwonej porzeczki

Mokre składniki: olej, jogurt i jajka wymieszać. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Połączyć zawartość obu misek i mieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i nakładać do 3/4 wysokości każdego wgłębienia.

Piec w 180oC około 25 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

babeczki z porzeczkami6

babeczki z porzeczkami51