Babeczki czekoladowe z nadzieniem kokosowym

 

Wypróbowałam nowość firmy Gellwe.

Babeczki czekoladowe z nadzieniem kokosowym. Są przepyszne! :) Delikatne, wilgotne, intenstywnie czekoladowe ciasto z nadzieniem z prawdziwych kokosów.

Bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Dzisiaj pierwszy raz próbowałam dostać się do wnętrza kokosa. Po 10 minutach, dosłownie rąbania w niego nożem otworzyłam go ;D satysfakcja bezcenna a kuchnia cała w częściach kokosa :)

Na pewno będzie kolejny raz!

Słodkiego wieczoru ;-) 

Składniki do przyrządzenia ciasta:

2 jajka
75 ml oleju (ok. 8 łyżek)
75 ml mleka (ok. 8 łyżek)

Składniki do sporządzenia nadzienia:

100 ml mleka (ok. 10 łyżek)

 

1. Przygotowanie nadzienia:

Wlać mleko do szklanki, wsypać zawartość saszetki z mieszanką do przygotowania nadzienia i energicznie mieszać przez ok. 1 min. Odstawić na ok. 5 min. do zgęstnienia.

 

2. Przygotowanie babeczek

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na blasze do pieczenia ustawić 12 papierowych foremek. Mieszankę do pieczenia babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej, mleko i  dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 1 min.).

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie do ustawionych na blasze foremek (po ok. ? łyżki). Na środek każdej babeczki wyłożyć po ok. 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia i przykryć pozostałym ciastem.
Babeczki wstawić natychmiast do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie 18 -20 min. (bez termoobiegu). 

Smacznego ;-)

?