Tarta drożdżowa ze śliwkami i kruszonką
Bardzo prosta i smaczna tarta na drożdzowym puszystym cieście, ze śliwkami i maślaną kruszonką. Wystarczy zagnieść drożdżowe ciasto, poczekać aż urośnie i wyłożyć ciastem formę do tarty z odpinanymi bokami. Położyć śliwki, posypać kruszoną, upiec i gotowe! Do popołudniowej kawy jak znalazł
Składniki na ciasto:
200 g mąki
20 g świeżych drożdży
50 ml mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
30 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
500 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką, cukrem waniliowym i cukrem na okruszki.
Formę do taty z odpinanymi bokami o średnicy ok. 30 cm wysmarować masłem, posypać mąkę i wylepić boki i spód wyrośniętym ciastem drożdżowym. Poukładać pokrojone na pół śliwki skórką do dołu, posypać kruszonkę i zostawić na 20 minut dla nabrania puszystości.
Piec około 35 – 40 minut (do złotego koloru) w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego!