Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Jedno z naszych ulubionych ciast. Drożdżowe, z owocami, mięciutkie, wilgotne i delikatne. Dzisiaj z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto bardzo proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić składniki do miski wg podanej w przepisie kolejności, po 3-4 godzinach wymieszać wszystko łyżką, tak aby składniki się połączyły i bez wyrabiania, wylać ciasto na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! Polecam!
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 roztopionego masła
1/3 szklanki mleka
2 czubate szklanki mąki pszennej
truskawki ok 400 g
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopni C przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).
Smacznego!