Chleb z amarantusem

chleb z amarantusem2 chleb z amarantusem1

chleb z amarantusem5

chleb z amarantusem3

 

Samo zdrowie! :) Domowy chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem poppingu z amarantusa. Bardzo prosty przepis, bez zagniatania ciasta. Po za tym amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i wiele innych właściwości zdrowotnych. Poczytajcie o amarantusie w sieci ; )

 

Składniki:

450 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej

400 g wody w temperaturze pokojowej

ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu

10 g soli

50 g  poppingu z amarantusa

 

Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).

Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.

Kroić całkowicie ostygnięty.

Smacznego!

chleb z amarantusem6

chleb z amarantusem4

Comments are closed.