Chleb z amarantusem
Samo zdrowie! Domowy chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem poppingu z amarantusa. Bardzo prosty przepis, bez zagniatania ciasta. Po za tym amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i wiele innych właściwości zdrowotnych. Poczytajcie o amarantusie w sieci ; )
Składniki:
450 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
400 g wody w temperaturze pokojowej
ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu
10 g soli
50 g poppingu z amarantusa
Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).
Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.
Kroić całkowicie ostygnięty.
Smacznego!