Chleb pszenno – żytni na zakwasie z ziarnami
Bardzo dobry chleb przygotowane wg metody 2fazowej, czyli najpierw musicie przygotować zaczyn chlebowy, a dopiero po 12 godzinach przygotowujecie ciasto właściwe. Bardzo puszysty, pięknie wyrośnięty chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Polecam!
Składniki na zaczyn:
1/2 szklanki zakwasu żytniego
170 g mąki żytniej typ 720
3/4 szklanki wody
Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 650
350 g wody
1/2 łyżki soli
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki siemienia lnianego
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba przygotować zaczyn zakwasowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w przykrytej folią misce w temperaturze pokojowej na całą noc (przynajmniej 12 godzin).
Rano do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren), wymieszać i krótko wyrabiać (ręką, mikserem lub łyżką). Na końcu dodać podprażone na patelni ziarna (dzięki podprażeniu chleb będzie miał orzechowy posmak). Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
Foremkę do pieczenia (30 x 7 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią lub otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe. Foremkę owinąć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Najlepiej zaglądać do ciasta co pół godziny i sprawdzać, czy nie przerosło. Kiedy podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów foremki – to czas na pieczenie.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 50 minut. Kroić całkowicie ostudzony.
Smacznego!