Bardzo puszyste bułeczki
dzień dobry i niedzielne śniadanie w domu z bułeczkami : )
Bułeczki są niesamowicie puszyste, mocno maślane, miękkie – w sam raz na leniuchową niedziele ; ) Życzę wszystkim miłego dnia : )
Składniki na 12 – 16 bułek:
1 szklanka letniego mleka
110 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 jajka, roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania + trochę kaszki manny
Ciasto wyrobić ręcznie mieszając wszystkie składniki. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 – 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 3 cm odstępu. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem i posypać delikatnie kaszką manną, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185oC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.
Smacznego ; )