Zupa pomidorowa ze śmietaną
Smak dzieciństwa – zupa pachnąca pomidorami i warzywami, zabielona kwaśną śmietaną. Podawana z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka. Należy pamiętać – aby zupa dłużej utrzymała świeżość pomidorówkę należy przechowywać odcedzoną w lodówce, bez mięsa i warzyw. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dokładka gwarantowana!
Składniki:
ćwiartka kurczaka
2 litry wody
2 całe cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
500 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidrowego
200 g śmietany 18%
szczypta zmielonego pieprzu, pieprzu cayenne, imbiru, szczypta ziół prowansalskich
Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdjąć łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni „szumowiny”. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, przyprawy i gotować przez następne 30 minut.
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru, dodać przecier, koncentrat i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodawać śmietanę wymieszaną poprzednio z kilkoma łyżkami zupy, aby uniknąć zwarzenia, a następnie ze stopniowo dodawać do gorącego wywaru
Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z makaronem, kawałkami ugotowanego mięsa.
Dekorować świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!