Zupa krem marchewkowo – porowa

zupa krem marchewkowo-porowa zupa krem marchewkowo-porowa2

zupa krem marchewkowo-porowa3

Sycący, kremowy, rozgrzewający, lekko pikantny i bardzo smaczny krem marchewkowo – porowy, udekorowany kleksem jogurtu greckiego, świeżym szczypiorkiem, bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowanie zupy zajmuje ok 45 minut. Polecam zrobić krem ze świeżej marchwi :)

Składniki:

1 kg świeżej marchewki

3 młode ziemniaki

1 pietruszka

1 mały seler

2 cebule

2 duże pory (tylko białe części)

800 ml bulionu drobiowo-warzywnego

3 łyżki masła

150 g serka topionego śmietankowego

przyprawy: szczypta imbiru, szczypta pieprzu cayenne,

sól, pieprzy do smaku

 

Do dekoracji:

jogurt grecki

świeży szczypiorek

listki bazylii

świeżo mielony pieprz

 

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć i obrać.

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojone cebule, pory, dodać pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć warzywa około 5 minut następnie wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy i serek topiony do zupy. Zmiksować na gładki krem. Dosmakować solą i pieprzem.

Udekorować kleksem jogurtu, świeżym szczypiorkiem, bazylią i pieprzem.

Smacznego!

zupa krem marchewkowo-porowa4

Comments are closed.