Zupa krem marchewkowo – porowa
Sycący, kremowy, rozgrzewający, lekko pikantny i bardzo smaczny krem marchewkowo – porowy, udekorowany kleksem jogurtu greckiego, świeżym szczypiorkiem, bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowanie zupy zajmuje ok 45 minut. Polecam zrobić krem ze świeżej marchwi
Składniki:
1 kg świeżej marchewki
3 młode ziemniaki
1 pietruszka
1 mały seler
2 cebule
2 duże pory (tylko białe części)
800 ml bulionu drobiowo-warzywnego
3 łyżki masła
150 g serka topionego śmietankowego
przyprawy: szczypta imbiru, szczypta pieprzu cayenne,
sól, pieprzy do smaku
Do dekoracji:
jogurt grecki
świeży szczypiorek
listki bazylii
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć i obrać.
W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojone cebule, pory, dodać pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć warzywa około 5 minut następnie wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy i serek topiony do zupy. Zmiksować na gładki krem. Dosmakować solą i pieprzem.
Udekorować kleksem jogurtu, świeżym szczypiorkiem, bazylią i pieprzem.
Smacznego!