Zupa jarzynowa z młodych warzyw
Idealna zupa na lato – jarzynowa, z młodych warzyw, pełna witamin i słońca. Lekka i pyszna. Polecam podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki na 4 porcje:
2 ½ litry wody
kość wołowa
4 młode marchewki
1 młoda pietruszka
1 por
6 młodych ziemniaków
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
garść młodego groszku
garść fasolki szparagowej
szczypta tymianku
świeża zielenina ( po 3 łyżkach posiekanego koperku, szczypiorku, pietruszki)
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz do smaku
Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w kostkę, odstawić.
Do 2 litrów wody dodać szczyptę tymianku, kość i gotować około 1 godziny. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, por, groszek, fasolkę, cebulę, czosnek, imbir, pieprz, posiekaną zieleninę i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Udekorować szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!