Zupa grochowa po hiszpańsku

grochowka po hiszpansku6

grochowka po hiszpansku7 grochowka po hiszpansku3

Źródło przepisu: Zupy świata Danuty i Henryka Dębskich

Znana i lubiana zupa grochowa. Najczęściej gotowana u nas w okresie jesienno-zimowym. Bardzo smaczna, zdrowa, wielowarzywna zupa z mięsną wkładką.

Zaspokoi głód największego głodomora : )

Dzisiaj wersja po hiszpańsku.

 

Składniki:

1,5 l wywaru z kości i warzyw

szklanka grochu – dałam groch łuskany połówki

marchew

pietruszka

kawałek selera (około 10 dag)

czosnek do smaku (dałam 2 ząbki)

cebula

olej

10 dag szynki

10 dag kiełbasy wędzonej

sól, pieprz do smaku

dodatkowo ode mnie majeranek

Groch zalać zimnym wywarem, dodać majeranek, zagotować. Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula) podsmażyć na oleju i dodać do grochu pod koniec gotowania i gotować do miękkości. Szynkę z kiełbasą pokroić i dodać do zupy, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

grochowka po hiszpansku2

grochowka po hiszpansku

Comments are closed.