Zupa grochowa po hiszpańsku
Źródło przepisu: Zupy świata Danuty i Henryka Dębskich
Znana i lubiana zupa grochowa. Najczęściej gotowana u nas w okresie jesienno-zimowym. Bardzo smaczna, zdrowa, wielowarzywna zupa z mięsną wkładką.
Zaspokoi głód największego głodomora : )
Dzisiaj wersja po hiszpańsku.
Składniki:
1,5 l wywaru z kości i warzyw
szklanka grochu – dałam groch łuskany połówki
marchew
pietruszka
kawałek selera (około 10 dag)
czosnek do smaku (dałam 2 ząbki)
cebula
olej
10 dag szynki
10 dag kiełbasy wędzonej
sól, pieprz do smaku
dodatkowo ode mnie majeranek
Groch zalać zimnym wywarem, dodać majeranek, zagotować. Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula) podsmażyć na oleju i dodać do grochu pod koniec gotowania i gotować do miękkości. Szynkę z kiełbasą pokroić i dodać do zupy, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!