Zupa fasolowa z kiełbasą
Bardzo treściwa, konkretna, sycąca, wielowarzywna zupa z ulubioną kiełbaskę i białą fasolą z puszki. Taka zupa to bardzo prosty i zdrowy sposób na pyszny obiad. Spróbujcie sami ; )
Składniki:
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka białej fasoli
2 ulubione kiełbasy
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
5 ziemniaków
przyprawy: szczypta majeranku, oregano, tymianu, imbiru, pierzu cayenne
sól i pieprz do smaku
Do garnka z grubym dnem dodać olej, pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor, kiedy się zrumieni wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Na reszcie tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, kiedy będzie zeszklona zalać je bulionem. Dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki) i przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać puszkę fasoli i gotować na małym ogniu dodatkowe 20 minut. Dodać odłożoną kiełbaskę. Dosmakować solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!