Zupa chlebowa
Nie macie pomysłu na użycie czerstwego chleba? Mam na to świetny sposób. Możecie z chleba ugotować zupę i to w około 30 minut! Danie jest tanie i nie wymaga skomplikowanych składników. Zupa wychodzi bardzo sycąca, aromatyczna i ciekawa w smaku – idealna na chłodne jesienno-zimowe dni.
Zamiast wyrzucać chleb – co zawsze moja babcia uważała wielkim grzechem spróbujcie ugotować zupę chlebową w swoim domu
Składniki:
500 g ciemnego chleba, najlepiej takiego na zakwasie (może być czerstwy)
3 łyżki oliwy oliwek
2 łyżki masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu drobiowo-warzywnego
pieprz, sól do smaku
Dodatkowo:
śmietana 18% do dekoracji
świeżo mielony pierz
W garnku z grubym dnie pogrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb. Smażyć 2 minuty i zalać bulionem. Gotować około 20 – 30 minut. Do rozgotowanego chleba dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem na krem.
Podawać na gorąco.
Udekorować śmietaną i świeżym pieprzem.
Smacznego.