Zupa cebulowa

zupa cebulowa2 zupa cebulowa5 zupa cebulowa3

Nie macie pomysłu ani czasu na dzisiejszy obiad?

Proponuję jedną z moich ulubionych zup – cebulową. Ugotowana na domowym bulionie, z dodatkiem białego wina. Podstawowym składnikiem jest cebula, którą należy zeszklić na piękny kolor mlecznej czekolady. Do zupy polecam dodać bagietkę z żółtym serem. Sukces gwarantowany!

Składniki:

1 kg cebuli

4 łyżki masła

250 ml białego wytrawnego wina

800 ml bulionu (polecam pozostały rosół np. ten  (klik, klik)

1 łyżka tymianku i oregano

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Dodatkowo:

bagietka, pokrojona na kromki

kilka plasterków sera żółtego

 

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na cienkie półplasterki grubości. W dużym i grubym garnku roztopić masło, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady). Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać, aby lekko wino wyparowało. Dodać bulion, przyprawy i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Bagietkę pokroić na kromki, położyć na nie plasterki sera i opiec na złoty kolor  w piekarniku lub w grillu i serwować razem z zupą.

Smacznego!

zupa cebulowa4 zupa cebulowa1

Comments are closed.