Zielona sałatka z rukolą i ogórkiem
Szybka, prosta, zielona sałatka z sałaty, rukoli, ogórka i mojego ulubionego sosu. Idealna na upalne lato jako lekki obiad.
Składniki:
1 mała główka sałaty masłowej lub lodowej
1 duża garść rukoli
1 ogórek szklarniany
Składniki na sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 utarty ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól morska
świeży czarny pieprz
Do salaterek wrzucić oczyszczone liście sałaty i rukoli. Ogórka dokładnie wyszczotkować i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na wierzch sałat. Wszystkie składniki na sos włożyć do słoiczka, zakręcić i potrząść słoikiem około 1 minuty. Polać wierzch sałatek i posypać ziarnami słonecznika.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!