Zawijane drożdżówki z cynamonem
Bardzo maślane drożdżowe zawijańce z cynamonem. Mięciutkie i aromatyczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika ze szklanką ciepłego mleka.
Życzę miłego, nowego tygodnia! : )
Składniki na 10-12 drożdżówek:
500 g mąki
120 g miękkiego masła
60 g cukru
50 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
Składniki na nadzienie:
80 g roztopionego masła + reszta do osmarowania drożdżówek
100 g cukru
2 łyżeczki cukru
W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i mąki zostawić na 15 minut, aż rozczyn się spieni.
Następnie dodać przesianą mąkę, miękkie masło, resztę cukru i mleka i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczkę i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Każdy prostokąt posmarować roztopionym masłem posypać cukrem i cynamonem. Ponacinać ciasto (jak na zdjęciu), zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie zwinąć każdy rulon w ślimaczka.
Każdego układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem blachy do piekarnika każdą drożdżówkę posmarować roztopionym masłem.
Piec w 200 stopniach około 25-30 minut (do złotego koloru).
Smacznego!