Zawijane drożdżówki z cynamonem

zawijane drozdzowki z cynamonem1

zawijane drozdzowki z cynamonem3

zawijane drozdzowki z cynamonem5

zawijane drozdzowki z cynamonem6

zawijane drozdzowki z cynamonem

zawijane drozdzowki z cynamonem8

 

Bardzo maślane drożdżowe zawijańce z cynamonem. Mięciutkie i aromatyczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika ze szklanką ciepłego mleka.
Życzę miłego, nowego tygodnia! : )

 

Składniki na 10-12 drożdżówek:

500 g mąki

120 g miękkiego masła

60 g cukru

50 g świeżych drożdży

1 jajko

250 ml mleka

 

Składniki na nadzienie:

80 g roztopionego masła + reszta do osmarowania drożdżówek

100 g cukru

2 łyżeczki cukru

 

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i mąki zostawić na 15 minut, aż rozczyn się spieni.

Następnie dodać przesianą mąkę, miękkie masło, resztę cukru i mleka i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczkę i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Każdy prostokąt posmarować roztopionym masłem posypać cukrem i cynamonem. Ponacinać ciasto (jak na zdjęciu), zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie zwinąć każdy rulon w ślimaczka.

Każdego układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Przed włożeniem blachy do piekarnika każdą drożdżówkę posmarować roztopionym masłem.

Piec w 200 stopniach około 25-30 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

zawijane drozdzowki z cynamonem71

Comments are closed.