Tort Raffaello
Słodki eksperyment i zarazem pomysł na Wielkanocny torcik. Puszysty, delikatny, lekki biszkopt przełożony rozpływającym się w ustach kremem z serka mascarpone, śmietany kremówki i zmielonych pralinek Raffaello smakuje pysznie! Oczywiście tort można upiec w większych rozmiarach – wystarczy tylko zwiększyć porcję np. o połowę aby upiec go w tortownicy o średnicy 26 cm.
Mój przepis.
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
150 g pralinek Raffaello
250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny (mnie u ta się świetnie sprawdza)
Dodatkowo:
płatki kokosowe do dekoracji
3/4 przestudzonej herbaty z 1 łyżeczką cukru
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 180 stopni przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. Pokroić na 3 równe blaty.
Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Pralinki raffaello zmielić blenderem na gładką masę i odłożyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W oddzielnej misce ubić mikserem serek mascarpone razem ze zmielonymi raffaello, następnie porcjami dodać żelatynę, śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez 30 – 40 minut, aby krem się delikatnie stężał. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 porcji herbaty, następnie wyłożyć 1/3 część masy, przykryć blatem,a nasączyć herbatą i wyłożyć kolejną 1/3 część kremu, przykryć biszkoptem i czynność powtórzyć, dodatkowo obłożyć kremem boki tortu. Boki udekorować płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!