Tort korzenny
Chcecie zachwycić swoich domowników i gości w Święta Bożego Narodzenia? Mam dla Was prosty i dosyć szybki w przygotowaniu tort korzenny. Ciasto to puszyste, delikatne, mięciutkie blaty biszkoptowe z dodatkiem przyprawy do piernika, dzięki czemu każdy kawałek tortu pachnie świętami. Przełożony kremem budyniowym domowej roboty, z powidłami śliwkowymi, czekoladą i kakao. Smakuje pysznie
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
3/4 szklanki gorzkiej herbaty z łyżką soku z cytryny
Do dekoracji:
wiórki czekoladowe
kakao
Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.
Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan zrzucić ostrożnie formę na podłogę (dzięki temu ciasto będzie super puszyste). Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować krem: 2 szklanki mleka zagotować, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną powoli wlać na wrzące mleko i energicznie mieszać, ab nie powstały grudki. Doprowadzić do bulgotania. Budyń przykryci folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń. Krem podzielić na 3 równe części
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat delikatnie skropić herbatą, wyłożyć po całej powierzchni powidła śliwkowe, a na powidła 1/3 masy budyniowej, przykryć 2 blatem. Nasączyć delikatnie herbatą, wyłożyć równo 1/3 masy budyniowej i przykryć ostatnim blatem. Resztą masy udekorować wierzch i boki tortu. Boki obłożyć wiórkami czekoladowymi, a wierzch posypać delikatnie kakao.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!