Tort korzenny

TORT KORZENNY TORT KORZENNY2

TORT KORZENNY3 TORT KORZENNY4

TORT KORZENNY51

 

Chcecie zachwycić swoich domowników i gości w Święta Bożego Narodzenia? Mam dla Was prosty i dosyć szybki w przygotowaniu tort korzenny. Ciasto to puszyste, delikatne, mięciutkie blaty biszkoptowe z dodatkiem przyprawy do piernika,  dzięki czemu każdy kawałek tortu pachnie świętami. Przełożony kremem budyniowym domowej roboty, z powidłami śliwkowymi, czekoladą i kakao. Smakuje pysznie :)

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Składniki na krem:

500 ml mleka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

 

Dodatkowo:

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

3/4 szklanki gorzkiej herbaty z łyżką soku z cytryny

 

Do dekoracji:

wiórki czekoladowe

kakao

 

Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.

Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan zrzucić ostrożnie formę na podłogę (dzięki temu ciasto będzie super puszyste). Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować krem: 2 szklanki mleka zagotować, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną powoli wlać na wrzące mleko i energicznie mieszać,  ab nie powstały grudki. Doprowadzić do bulgotania. Budyń przykryci folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń. Krem podzielić na 3 równe części

Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat delikatnie skropić herbatą, wyłożyć po całej powierzchni powidła śliwkowe, a na powidła 1/3 masy budyniowej, przykryć 2 blatem. Nasączyć delikatnie herbatą, wyłożyć równo 1/3 masy budyniowej i przykryć ostatnim blatem. Resztą masy udekorować wierzch i boki tortu. Boki obłożyć wiórkami czekoladowymi, a wierzch posypać delikatnie kakao.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

TORT KORZENNY6

TORT KORZENNY7

 

DSC_0338

Comments are closed.