Torcik z nutellą i serkiem mascarpone
Delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem. Jasny to połączenie śmietany kremówki i serka mascarpone, a ciemny to baza jasnego kremu + kilka łyżek nutelli. Boki tortu udekorowane prażonymi orzechami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Niebo w gębie! Polecam
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
250 g śmietany kremowki 36 %
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody
+ 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej
Składniki na poncz:
1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny
Dodatkowo:
około 50 g podprażonym i pokojonych orzechów ziemnych lub laskowych do dekoracji
Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.
Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe części.
Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herbaty, wyłożyć jasny krem i przykryć 2 blatem. Drugi blat nasączyć 1/3 części herbaty i wyłożyć połowę ciemnego kremu, przykryć 3 blatem. Trzeci blat nasączyć resztą herbaty i wyłożyć na wierzch i boki resztę ciemnego kremu. Boki udekorować podprażonymi orzechami.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!