Tartaletki z panna cottą i borówkami

tartaletki z borowkami i panna cotta2 tartaletki z borowkami i panna cotta3

tartaletki z borowkami i panna cotta4

 

Delikatne, kruche ciasto, do tego nadzienie z panna cottą :) Wierzch udekorowany owocami borówki amerykańskiej. Brzmi pysznie?

Cudne, małe tartaletki, które cieszą oko i podniebienie, do niedzielnej kawy jak znalazł, polecam!

PS. Wracam do Was 16 września, buziaki ;*

 

Składniki na ciasto:

200g mąki pszennej

120g masła

60g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać na 200oC Foremki do mini tart posmarować masłem, posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałkiem ciasto, odciąć nadmiar ciasta od brzegów foremek i wylepić je ciastem. Spody podziurkować widelcem.

Piec około 12 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie ostudzić.

 

Składniki na panna cottę:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

1/2 szklanki mleka

3 1/2 łyżka cukru pudru

1 mały cukier waniliowy

2 ½ łyżeczki żelatyny

 

Dodatkowo:

1 szklanka borówki amerykańskiej

 

Do szklanki z mlekiem wsypać żelatynę, odstawić. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wlać mleko z żelatyną, mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Wstawić do lodówki do stężenia. Całkowicie ostudzone babeczki wypełniać tężejącą panna cottą. Wierzch udekorować owocami borówki.

Smacznego!

tartaletki z borowkami i panna cotta

Comments are closed.