Tarta ze śliwkami i bezą

tarta ze sliwkami i beza tarta ze sliwkami i slodka beza

tarta ze sliwkami i beza3

tarta ze sliwkami i beza4

 

Tarta grzechu warta :) Obłędna! Delikatne, kruche ciasto, śliwki z cynamonem i na to wszystko słodka beza.

5 gwiazdkowy ***** deser, idealny na jesienne słoty i smutki :)

Zróbcie ją koniecznie!

 

Składniki na ciasto:

230 g mąki pszennej typ 500

125 g masła

3 żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na farsz:

500 – 600 g śliwek węgierek

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na bezę:

3 biała

130 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Składniki na ciasto zagnieść i uformować gładką kulkę. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy.

Dno podziurkować widelcem, posypać bułką tartą i ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki (skórką do ciasta), posypać cynamonem.

Piec w 190oC 25 minut. W czasie pieczenia ubić na sztywno pianę z białek, dodawać małymi porcjami cukier, aż całkowicie się rozpuści (miksować około 15 minut). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować dodatkową minutę.

Ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na wierzch pianę z białek na całej powierzchni i zapiekać dodatkowe 20 minut (aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona)

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu

Smacznego!

 

tarta ze sliwkami i beza5

tarta ze sliwkam i beza2

Comments are closed.