Tarta z bananami i kremem budniowym
Idealny deser na Majówkę! Szybki, prosty, bez włączania piekarnika. Spód to ciasteczka kakaowe Hit’y, krem zrobiony z budyniu, do tego banany i bita śmietana ozdobiona czekoladą.
Palce lizać polecam!
Składniki na spód:
350 g ciasteczek Hit kakaowe
100 g masła
Składniki na krem budyniowy
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
2 duże żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 duże banany
sok z 1 cytryny
20 g mlecznej czekolady
Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i utworzyć z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Schłodzić w lodówce.
W 200 ml mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać, resztę zagotować i wlać mieszaninę, zagotować, zdjąć z gazu. Budyń przełożyć do plastikowej miseczki, przykryć z góry folią spożywczą żeby nie pojawił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny utrzeć z łyżką masła i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Banany pokroić w plasterki i wymoczyć dokładnie z każdej strony w soku wyciśniętym z cytryny i układać na wierzchu budyniu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na banany, wyrównać z góry.
Czekoladę rozpuścić, włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu bitej śmietany.
Smacznego!
Inspiracja: Kwestia Smaku