Szarlotka na mące krupczatce
Czy wiecie, że szarlotka pochodzi z Francji? Pierwsza została upieczona przez Marie-Antoine Careme?. Moim zdaniem za wynalezienie tak wspaniałego smaku powinien dostać co najmniej nagrodę Nobla
Dzisiaj zapraszam na moją szarlotkę. Ma pyszne delikatne, półkruche ciasto z mąki krupczatki, wypełnione grubą warstwą jabłek z cynamonem. Szarlotka posypana cukrem pudrem przypomina smak najpiękniejszych dni z mojego dzieciństwa.
Idealna do popołudniowej kawy w wolne popołudnie.
Miłego leniuchowania
Składniki na ciasto:
500 g mąki krupczatki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Połączyć składniki, tak aby powstały małe grudki. Wsypać skórkę cytrynową, wbić jajka ( pół jajka zostawić do posmarowania wierzchu) i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik włączyć na 190oC.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Dodać cynamon i odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki o takich wymiarach jak blaszka (20 x 30 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden z placków wyłożyć na blaszce i piec 8-10 minut i lekko przestudzić
Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać z wierzchu cukrem waniliowym i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka i nakłóć widelcem w kilku miejscach.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!