Sernik z polewą czekoladowo – wiśniową
Pyszny, delikatny, aksamitny, waniliowy sernik z polewą czekoladowo – wiśniową wykonaną z konfitury i gorzkiej czekolady. Sernik jest idealny i jak dla mnie nie ma nic lepszego na świecie niż wielki kawał takiego wypieku.
Miłej niedzieli!
Składniki na spód:
180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
50 g masła
Składniki na masę serową:
800 g sera 3-krotnie zmielonego
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 laska wanilii
200 g śmietany 18%
Składniki na polewę:
1/2 szklanki konfitury wiśniowej
90 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Masę powoli wylać na schłodzony spód.
Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut.
Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.
Następnego dnia w garnuszku podgrzać konfiturę wiśniową, gotować na małym ogniu, aż woda odparuje, zdjąć z ognia, wrzucić do garnuszka połamaną czekoladę i wymieszać do roztopienia i połączenia, ostudzić w polać wierzch sernika.
Smacznego!
*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.