Sernik z lemon curd

Coś słodkiego na niedzielę o posmaku cytrynowym; )

 

 

Pycha, pycha, pycha! Każdy kto go próbuję mówi – ale pyszny.. Sernik z lemon curdem – kremem cytrynowym wykonanym z masła, jajek, cukru, skórki cytrynowej i soku z cytryny – jest pyszny!

Sama masa serowa jest ciężka, wilgotna, nie za słodka – idealna, pokryta cytrynową masą komponuje się wspaniale.

Dzisiajszy sernik ma kolor Wielkanocy, więc jest idealny na tegoroczne święta ; )

Życzę miłej niedzieli : )

Składniki na spód:

250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)

110 g masła

Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)

pół szklanki (110 g ) drobnego cukru

2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

3 jajka

 

Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

 

Składniki na lemon curd:

45 g masła

pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków

1 jajko, roztrzepane

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

 

Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).

Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)