Na letnie upały polecam prosto z lodówki sernik z jagodami. Dzień wcześniej polecam upiec biszkopt, następnego dnia wystarczy przełożyć go masę serową z dodatkiem jagód. Odstawić do oziębienia i jak znalazł do popołudniowej kawy w cieniu ogrodu.

Sernik jest bardzo lekki, puszysty, o smaku lata. Jagody można zastapić ulubionymi owocami. Pycha!  

Zniknął w oka mgnieniu ;-)

Życzę słodkiego przeżycia piątku i miłego weekendu!

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

niecałe 1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

niepełne 1/2 szklanki cukru

 

(najlepiej biszkopt upiec poprzedniego dnia)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

 

Składniki na masę serową:

500 g białego sera

3 jajka

40 g żelatyny

100 ml mleka

1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szklanki jagód + kilka do dekoracji

 

Dodatkowo:

200 g słodkiej śmietany 30% + 1/2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Jajka umyć i sparzyć wrzącą wodą, aby odkazić skorupki. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na biały krem, dodać masło, ser, wystudzoną żelatynę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Na koniec dodać jagody i wmieszać w masę. Wstawić do lodówki do stężenia.

Gotowy biszkopt przekroić w połowie i podzielić na 2 blaty. Jeden położyć na talerzu i wyłożyć na niego stężałą masę, przykryć drugim i wyrównać boki. Wstawić ponownie do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ubić słodką śmietanę z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, obsypać kakao i udekorować wg uznania. 

Smacznego!