Sernik z jagodami na zimno
Na letnie upały polecam prosto z lodówki sernik z jagodami. Dzień wcześniej polecam upiec biszkopt, następnego dnia wystarczy przełożyć go masę serową z dodatkiem jagód. Odstawić do oziębienia i jak znalazł do popołudniowej kawy w cieniu ogrodu.
Sernik jest bardzo lekki, puszysty, o smaku lata. Jagody można zastapić ulubionymi owocami. Pycha!
Zniknął w oka mgnieniu
Życzę słodkiego przeżycia piątku i miłego weekendu!
Składniki na biszkopt:
3 jajka
niecałe 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełne 1/2 szklanki cukru
(najlepiej biszkopt upiec poprzedniego dnia)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Składniki na masę serową:
500 g białego sera
3 jajka
40 g żelatyny
100 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki jagód + kilka do dekoracji
Dodatkowo:
200 g słodkiej śmietany 30% + 1/2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Jajka umyć i sparzyć wrzącą wodą, aby odkazić skorupki. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na biały krem, dodać masło, ser, wystudzoną żelatynę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Na koniec dodać jagody i wmieszać w masę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Gotowy biszkopt przekroić w połowie i podzielić na 2 blaty. Jeden położyć na talerzu i wyłożyć na niego stężałą masę, przykryć drugim i wyrównać boki. Wstawić ponownie do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ubić słodką śmietanę z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, obsypać kakao i udekorować wg uznania.
Smacznego!