Sernik z brzoskwiniami II
Najlepszy z najlepszych
„Nie będę piekła niczego takiego samego, bo mam już to ciasto na blogu” słyszy moja mama i R., którzy dopominają się sernika z brzoskwiniami, bo jeszcze przed założeniem mojego internetowego notatnika z przepisami ten sernik rządził u nas w domu i chyba nim zdobyłam serce mojego Radosława
- Dobra, ale ostatni raz! (mówię oburzonym głosem) – upiekę go – dla Was!
Sernik bardzo podobny do tego, który już mam na blogu – troszkę zmieniony ; ) dla moim ukochanych, którzy wręcz uwielbiają ten sernik! Nie mówię, że nie, bo naprawdę jest pyszny – tradycyjny, polski, idealnie słodki, ciężki z kawałkami brzoskwiń – u nas na świątecznym stole robił furorę a znika w mgnieniu oka Każdy kto spróbuje go raz zawsze bierze dokładkę – więc jest trochę niebezpieczny ; )
Życzę mokrego ¦mingusa Dyngusa!
Składniki na ciasto:
1 kostka masła/margaryny (250 g)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki krupczatki
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki, tak aby stwrdniały i można byłoby je zetrzeć na tartce.
Składniki na masę serową:
1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego waniliowego)
3/4 kostki miękkiego masła (175 g)
3 jajka
4/5 szklanki cukru pudru
Całe jajka wbić do miski utrzeć mikserem z cukrem, dodać miękkie masło, mąkę lub budyń i twaróg. Utrzeć na gładką masę.
Dodatkowo:
odcedzone brzoskwinie w syropie z dużej puszki
5 białek
3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Przygotować blachę o wymiarach 25 x 40 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach tartki na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, którą wyrównać z wierzchu. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 180oC.
Sernik kroić na drugi dzień od upieczenia, dopiero wtedy będzie zwarty i sernikowy!
Smacznego