sernik w kakaowym ciescie1

sernik w kakaowym ciescie8

sernik w kakaowym ciescie3

w kakaowym ciescie5

Nie macie przepisu na sernik na zbliżające się święta?

Może tym Was skuszę? Wilgotna, kremowa masa serowa w kruchym, delikatnym kakaowym cieście. Możecie do sera dorzucić swoje ulubione smakołyki: rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, kawałki czekolady – co chcecie! Jest prosty i bardzo smaczny! : )

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

3 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany

1/3 szklanki cukru

 

Składniki na masę serową:

1000 g twarogu 3-krotnie zmielonego

3/4 – 1 szklanki cukru pudru (w zależności jak lubicie słodkie ciasta)

1 opakowanie budyniu waniliowego

200 g śmietany 18%

4 jajka

 

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 2-3 godziny.

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Połowę dobrze schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach i wyłożyć spód formy, delikatnie wyrównać i podpiec w piekarniku nagrzanych do 180oC przez 12 – 15 minut.

W trakcie pieczenia przygotować masę serową. Jajka ubić na gładką masę z cukrem pudrem, następnie dodać budyń, twaróg, śmietanę i dokładnie wymieszać.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, studzić przez 5 minut, wylać na ciasto masę serową i zetrzeć na wierzch resztę kakaowego ciasta.

Piec w 180oC przez 1 godzinę. Studzić w delikatnie otwartym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Smacznego!

w kakaowym ciescie6

sernik w kakaowym ciescie9

sernik w kakaowym ciescie4

sernik w kakaowym ciescie