Sernik piernikowy
Na ciasteczkowo-piernikowym spodzie, z aksamitną, delikatną, kremową, rozpływającą się w ustach masą serową. Dzisiaj zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Udekorowany piernikami. Pachnie i smakuje wspaniale!
Składniki na spód:
100 g herbatników
70 g pierniczków
2 łyżki kakao
70 g roztopionego masła
Ciasteczka i pierniczki rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć.
Spód podpiec około 10 minut w 180oC. Ostudzić.
Składniki na masę serową:
800 g sera 3-krotnie zmielonego
3 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 laska wanilii
200 g śmietany 30%
Do dekoracji:
czekolada w proszku
pierniczki
W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Masę powoli wylać na podpieczony spód.
Piec w kąpieli wodnej*w 2o0oC przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150oC i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.
Sernik udekorować czekoladą w proszku i pierniczkami.
Smacznego!
*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.