Sałatka z czerwonymi winogronami
Bardzo szybka sałatka dla zabieganych i zapracowanych, którzy cenią sobie zdrowe posiłki. Wystarczą nam tylko: sałata lodowa, czerwone winogrona, ogórek, pestki słonecznika i olej z pestek winogron i powstaje pyszna, chrupiąca przekąska.
Miłej soboty
Składniki na 2 porcje:
1 mała sałata lodowa lub pół dużej
1 ogórek szklarniowy
10 kulek czerwonych winogron + kilka do dekoracji
2 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki oliwy z pestek winogron (u mnie z firmy Oleofarm)
szczypta soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Sałatę, winogron i ogórka opłukać pod zimną wodą i osuszyć na ręczniku. Sałatę pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską. Ogórki pokroić na półplasterki, winogrona przekroić na połówki i dodać do sałaty, skropić olejem z pestek winogron, dodać sól, pieprz i wymieszać.
Wierzch udekorować resztą winogron i posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!