Rustykalny chleb z gruszkami
Zapraszam na niedzielne śniadanie przy kromce…
.. mojego kolejnego eksperymentu – chleb na słodko z kawałkami gruszek. Puszysty, pięknie wyrośnięty, wilgotny, z delikatną skórką, miękkim wnętrzem, z kawałkami owoców, które komponują się świetnie! Idealne pasuje do serów.
Idę na śniadanie a Wam Kochani życzę miłej niedzieli
Autorka przepisu: Polka
Masło stopić.
W dużej misce wymieszać obie mąki i sól.
Mleko wymieszać z wodą, dodać miód i cukier. Lekko ostudzić i dodać drożdże. Odstawić na 10 minut (aktywacja drożdży).
Wymieszać suche składniki z mokrymi i wyrobić ciasto (około 10 minut). Jeśli będzie się bardzo lepić, można podsypać blat mąką (mi przy takich proporcjach nie lepiło się wcale).
Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i ponownie wyrobić.
Na samym końcu dodać kawałki gruszek i jeszcze raz delikatnie wyrobić.
Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą, przykryc folią lub ściereczką i odstawić na 1 godzinę (ma podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto należy odgazować (składając je trzy razy) i uformować bochenek.
Włożyć do koszyka, przkryć ściereczką i zostawić ponownie na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220°C wstawiając małe naczynie z wodą.
Chleb lekko spryskać wodą i piec przez około 45 minut.
Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić chleb jeszcze na 5 min.
Studzić na kratce.
Smacznego!