Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem
Znacie szpinakową roladę nadziewaną serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem?
Jeśli nie to koniecznie musicie wypróbować przepis przy najbliższej okazji, np. na przyjęciu, karnawałowej imprezie, domówce. To bardzo smaczna, a zarazem zdrowa przekąska na zimno, która dobrze prezentuje się na stole! Roladę z dodatkiem szpinaku piecze się w około 20 minut. Następnie do nadzienia szpinakowego ciasta potrzebujemy wędzonego łososia i serek śmietankowy. Całość zawijamy w roladę i schładzamy. Po paru godzinach rolada jest gotowa do spróbowania i serwowania ; )
Polecam!
Składniki na roladę:
4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
2 łyżki mąki
450 g mrożonego szpinaku, rozdrobionego
szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Szpinak rozmrozić na sitku, aby usunąć nadmiar wody.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć na całej powierzchni papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczyty soli. Żółtka wymieszać dokładnie ze szpinakiem, mąką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodać stopniowo sztywną pianę i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na blachę i wyrównać z wierzchu.
Piec około 20 minut aż masa się zetnie. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
200 g łososia wędzonego
200 g serka śmietankowego, np. Almette
sól, pieprz
Ostudzone ciasto na całej powierzchni posmarować równo serkiem i poukładać na serku kawałki cienkiego, wędzonego łososia. Ciasto zwinąć w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia lub folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez parę godzin (najlepiej całą noc).
Przed podaniem odwinąć z papieru i pokroić w ok cm paski.
Smacznego!