Rogaliki wg przepisu Siostry Leonilli
Uwielbiam przepisy Siostry Leonilli, zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Dzisiaj rogaliki, które u nas w domu robi się bardzo często, ale znikają tak szybko, że trudno je sfotografować. Są delikatne i puszyste, u mnie z konfiturą różaną. Idealne do popołudniowej kawy.
Polecam!
Zrodło przepisu: Ciasta Siostry Leonilli
Składniki:
1 kg mąki
1 1/2 szklanki mleka
150 g masła lub margaryny
2 jajka
100 g drożdży
7 łyżeczek cukru
sól
Dodatkowo:
ulubiona marmolada lub konfitura
Odlać 1/2 szklanki mleka do drożdży i zrobić zaczyn (odstawić na 15 minut do wyrośnięcia). Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać wyrośnięty rozczyn i roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto (około 10 minut) aż będzie gładkie i lśniące. Uformować w kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przyjkryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (około 1 1/2 – 2 godzin). Następnie rozwałkować w koło i pociąć je na trójkąty. Można na każdy położyć nadzienie (u mnie marmolada różana). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia (około 25 – 30 minut). Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Smacznego!