Rogaliki krucho-drożdżowe
Bardzo smaczne, nie za słodkie rogaliki krucho-drożdżowe nadziane domową konfiturą.
Polecam do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia : )
Składniki na 35 rogalików:
350 g mąki pszennej tortowej + do podsypania
100 g masła
3/4 szklanki śmietany 18%
30 g świeżych drożdży
1 duże jajko
4 łyżki cukru
Dodatkowo: marmolada domowej roboty
Pokruszone drożdże zasypać cukrem, zostawić na 15 minut, po tym czasie wymieszać łyżką aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać miękkie masło, śmietanę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Z ciasta uformować 4 kulki. Rozwałkować na 4 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady (u mnie z mirabelek). Zwinąć od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 15 minut w 200 stopni Club na lekko złoty kolor.
Smacznego!