Rodzynkowiec
Niebo w gębie! Biszkoptowe, kakaowe blaty przełożone konfiturą wiśniową i kakaowym kremem budyniowo-maślanym. Wierzch zdobi i dodaje niesamowitego smaku polewa czekoladowa z rodzynkami nasączonymi wcześniej w alkoholu. Ciasto idealne na różnego rodzaju święta jak i do codziennej kawy.
Kto wie, może spróbujcie upiec rodzynkowca na niedzielne popołudnie?
Miłego weekendu!
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku o pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao Puchatek
+ 125 g miękkiego masła
Składniki na polewę:
150 g rodzynek (użyłam królewskich)
100 czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
250 ml zaparzonej herbaty
Sok z ½ cytryny
1/2 szklanki konfitury wiśniowej
Dzień przed pieczeniem zalać rodzynki wódkę i gorącą wodą. Zostawić na co najmniej 12 godzin.
Piekarnik nagrzać do 180°C, grzanie góra-dół. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijać dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać sypkie składniki do masy jajecznej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25-30 min. Po upieczeniu, wyjąć blachę z piekarnika i zrzucić z wysokości naszych kolan blachę na podłogę/deskę.
Przygotować czekoladowy krem. Pół szklanki mleka odlać i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę zagotować z cukrem, kakao. Kiedy mleko będzie gorące szybkim ruchem wlać budyń i doprowadzić w bulgotania. Ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać po łyżce ostudzonego budyniu aż powstanie gładki krem.
Przygotować polewę: Czekoladę i masło rozpuścić w garnuszku. Dodać odsączone rodzynki, chwilę pogotować. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z sokiem z cytryny.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i obficie skropić przygotowanym naparem herbacianym. Na dolnej warstwie rozsmarować słoiczek konfitury wiśniowej, a na nim krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta. Drugi blat zwilżyć ponczem i polać zgęstniałym już sosem czekoladowym. Schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!