Pomarańczowa babka na białkach
Nie masz pomysłu na użycie białek z babki drożdżowej lub innego wypieku? Znudził Ci się placek z białek i maku?
Jeśli tak to proponuję pyszną, puchatą babkę pomarańczową! Jest bardzo aromatyczna, bardzo wilgotna, mięciutka, naprawdę polecam spróbowania, bo aż się zdziwiłam, że jest taka wyśmienita!
Dzisiaj Wielki Post i cały dzień powstymuję się od spróbowania różnych pyszności ; ) a Wam jak idzie?
Pozdrawiam serdecznie ; )
Składniki:
225 g drobnego cukru
100 g masła, miekkiego
skorka starta z jednej pomarańczy
150 ml mleka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek jaj (200 ml)
szczypta soli
Ponadto:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Lukier:
100 g cukru pudru, przesianego
2 łyżki soku z pomarańczy
Formę na babke posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nastawic na 180°C.
Makę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puch, dodawać cukier stopniowo, cały czas miksujac. Dodać skorkę pomarańczową. Zmiksować. Cieniutkim strumieniem dolewać mleko, miksujac. Wsypywac makć z proszkiem do pieczenia i za każdym dodaniem zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubite białka dodawać partiami do masy i mieszać bardzo delikatnie. Ciasto przełożyć do wczesniej przygotowanej formy.
Piec okolo 35 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to można wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawic około 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotować lukier. Polać ostudzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Smacznego!