Piernik pomarańczowy z polewą czekoladową
Pyszny piernik pomarańczowo – kakaowy z polewą czekoladową. Pięknie wyrośnięty. Po upieczeniu od razu mięciutki, nie wymaga leżakowania. Błyskawiczny w przygotowaniu, nie potrzebujemy do niego nawet miksera.
Raz dwa i gotowy!
Spróbujcie
Składniki:
125 g margaryny
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki przyprawy do pieczenia (najlepiej domowej)
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietany
Margarynę włożyć do garnka i roztopić, dodać cukier, kakao i przyprawę do piernika, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka, przesianą mąkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i mleko. Wymieszać, tak aby powstało gładkie ciasto. Formę – keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąkę. Przelać ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Piernik wystudzić w formie, kiedy całkowicie ostygnie w małym rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej kawałki czekolady.
Polać gotową polewą wierzch ciasta.
Smacznego!