Piernik pomarańczowy z polewą czekoladową

 

Pyszny piernik pomarańczowo – kakaowy z polewą czekoladową. Pięknie wyrośnięty. Po upieczeniu od razu mięciutki, nie wymaga leżakowania. Błyskawiczny w przygotowaniu, nie potrzebujemy do niego nawet miksera.

Raz dwa i gotowy!

Spróbujcie ;)

 

Składniki:

125 g margaryny

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 czubate łyżki przyprawy do pieczenia (najlepiej domowej)

3 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka otarta z 1 pomarańczy

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)

1/2 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki słodkiej śmietany

 

Margarynę włożyć do garnka i roztopić, dodać cukier, kakao i przyprawę do piernika, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka, przesianą mąkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i mleko. Wymieszać, tak aby powstało gładkie ciasto. Formę – keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąkę. Przelać ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Piernik wystudzić w formie, kiedy całkowicie ostygnie w małym rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej kawałki czekolady.

Polać gotową polewą wierzch ciasta.

Smacznego!