Pierniczki do pojemniczka
Jeśli tęsknicie za świątecznym klimatem tak jak ja i macie trochę wolnego czasu to dzisiejszy wpis to coś dla Was
Upiekłam pyszne, intensywnie korzenne pierniczki, które wkładam do pojemnika i odkładam głęboko do szafki. Przez najbliższe 2 miesiące będą tam czekać na mnie i moich najbliższych – w tym czasie cudownie zdążą zmięknąć i jak znalazł na świąteczny stół
Pierniczki to wspaniały pomysł na spędzenie czasu w kuchni z dziećmi podczas ich dekorowania. Do tego polecam użyć białego i barwionego lukru, korowych posypek, cukierków, orzechów, rodzynek, żurawiny. Zróbcie konkurs na najpiękniej udekorowanego pierniczka!
Buziaki
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
5 żółtek
1 kg mąki
opakowanie przyprawy do pierników
3 łyżki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki amoniaku
Miód, cukier i masło roztopić w garnku, ostudzić. Dodać żółtka i wszystko wlać do mąki wymieszanej z sodą, kakao, amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać kwaśne mleko lub maślankę. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na blacie i wykrawać pierniczki foremkami, układać na blaszce. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzch można położyć połówki orzecha. Piec w 200oC około 10-12 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!