Napój miętowo – cytrynowy
Idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięty, która rozrosła się w naszym ogrodzie. Napój miętowo – cytrynowy, bardzo orzeźwiający! Domowej roboty, zdrowy, bo bez konserwantów, osłodzony naturalnym miodem, szybki – robi się go w kilka minut. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, podany z kostkami lodu – ugasi pragnienie nawet w największe upały.
Spróbujcie sami
Składniki:
1 duży pęczek świeżej mięty + do dekoracji
2 litry wody
1 cytryna pokrojona w plastry
sok z 1 cytryny
4 łyżki miodu
kostki lodu
Mięte zalać 1/2 litra wrzącej wody, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć całą mięte (wyrzucić), dodać miód – wymieszać, dolać resztę zimnej, sok z cytryny, plasterki cytryny i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem wrzucić plasterki cytryny, resztę mięty, kostki lodu i serwować w wysokich szklankach.
Smacznego!