Naleśniki po meksykańsku
Szybki, prosty i smaczny sposób na obiad. Naleśniki z farszem w stylu meksykańskim, w którego skład wchodzą: podsmażone piersi kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym. Palce lizać : )
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
Do miski przesiań mąkę, wbić jajko, dodać cukier, sól, wodę i mleko, zmiksować w blenderze i odstawić ciasto na 3o minut pod przykryciem aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię razem z odrobiną oleju. Wlać chochelką ciasto i rozprowadzić je równo po całej patelni. Smażyć na rumiano z obu stron.
Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka
1 strąk papryki czerwonej
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów z puszki
przyprawy: szczypta oregano, bazylii, cząbru, tymianku, chili, słodkiej papryki, kurkumy
pieprz, sól do smaku
3 łyżki oliwy extra virgine
Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku. Fasolę przepłukać wodą. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pierś z kurczaka, podsmażyć.Dodać pomidory z puszki, paprykę, dusić na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawić przyprawami, wymieszać dokładnie. Gotować dodatkowe 5 minut, aby danie przeszło aromatem przypraw.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i dowolnie zwijamy.
Smacznego!