Mississippi Mud Cake
Błotniaste ciasto z rozlewiska delty Mississippi, słynne w Stanach Zjednoczonych, które wbrew mylącej nazwie wcale nie jest ciężkie i błotniaste, a za to jest delikatne, miękkie, puszyste, bardzo czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Idealne do czekoladoholików (czyli dla mnie)
Zobaczcie sami czy Wam zasmakuje ; )
Składniki na ciasto:
250 g masła
220 g mlecznej czekolady
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
130 g cukru (jeśli lubicie bardziej na słodko możecie dać nawet 200 g)
4 jajka
120 g jogurtu o smaku truskawkowym
Składniki na polewę:
120 g mlecznej czekolady
80 g śmietany kremówki
Do garnka wlać wodę, dodać połamaną czekoladę i masło, gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao, dodać, cukier, roztrzepane jajka i jogurt. Wymieszać. Następnie dodać ostudzoną masę czekoladową, wymieszać na gładką masę. Tortownicę o średni 22 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać mąką. Piec 1 godzinę i 20 minut w 160 stopniach C (po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem, ma być wilgotny ale nie ma się na nim przykleić surowe ciasto ), studzić na zewnątrz piekarnika.
W garnka wlewać śmietanę kremówkę, podgrzać i dodać połamaną czekoladę, roztopić i połączyć składniki. Polać wierzch wystudzonego ciasta.
Smacznego!
Zrodło przepisu z moimi zmianami: Rosalba Gioffre ‚ Czekolada. Nowa harmonia smaku’.